Om Paulinda

lottavess

Paulinda och Lapponia tävlar på Falsterbo Horse Show.

Jag är uppvuxen i Flyinge med föräldrar utan hästbakgrund och började rida hos min mormors syster i tidig ålder.

På min gård utanför Flyinge bedriver jag min verksamhet. Där tränar jag hästarna och ger dressyrlektioner, samt uppfödning i mindre skala.

För mig är det viktigt att ha en nära relation till mina hästar. Hästen är min tävlingspartner, där tillit och förtroende spelar en viktig roll. Mitt vinnande koncept för att nå framgångar är att skynda långsamt och ge varje häst den tid den behöver för att utvecklas.

Min internationella tävlingspartner Di Lapponia T köpte jag när hon var två år, av uppfödaren i Tyskland. Jag har själv ridit in och utbildat henne till internationell Grand Prix (GP), den högsta svårighetsgraden i dressyr. Det är aldrig någon annan som suttit på henne, det tror jag är unikt på elitnivå. Di Lapponia T har stor potential, och med ett hjärta av guld, spås hon en lysande framtid.

– Paulinda Friberg


Ridsportens första Jubileumsstipendium på 100 000 kronor tilldelades Paulinda. Stipendiet delades ut vid en högtidlig ceremoni vid Hovstallet i Stockholm den 19 december 2013 i närvaro av H.K.H Prinsessan Madeleine. Ridsportens Jubileumsstiftelse bildades i samband med Svenska Ridsportförbundets hundraårsjubileum 2012 för att ge svensk ridsport kraft att tillhöra världstoppen även i framtiden.
”Första Jubileumsstipendiet till Paulinda Friberg” (Svenska Ridsport Förbundet)

Paulinda var reserv på plats under VM 2014 i Normandie, Frankrike (2014 Normandy, FEI World Equestrian Games) och reserv på plats under EM 2015 i Aachen, Tyskland (2015 Aachen, FEI European Championships).

Efter höga placeringar och poäng under World Cup deltävlingarna under säsongen 2014-2015 blev Paulinda kvalificerad till finalen (2015 FEI World Cup Dressage Final, Las Vegas, USA). Där blev det 72,686 % i Grand Prix (GP) och årsbästa.

Sveriges Olympiska Kommitté samlade hela den tilltänkta OS-truppen till ett Olympic Camp cirka ett år innan OS i Rio, över 200 personer, hösten 2015. Paulinda, som tillhör dressyrlandslagets spetsgrupp, deltog på träningslägret, som var på Playitas Resort på Fuerteventura, Kanarieöarna.
Olympic Camp inför OS i Rio 2016

Paulinda tilldelades Lundapokalen 2015 av kultur- och fritidsnämnden i Lunds kommun. Motivering var: ”Paulinda gjorde en strålande prestation 2015, genom att kvalificera sig för och rida under världscupfinalen i Las Vegas. Paulinda gör allt själv. Hon har ridit in och utbildat sin häst, sköter om hästen på egen hand och gör allt övrigt arbete själv, vilket är en unik prestation på elitnivå. Paulinda har goda utsikter att komma med till OS i Rio 2016.”
”Ryttaren Paulinda Friberg får Lundapokalen” (Sydsvenskan)

 Tillbaka till toppen